© Daan Kreijkamp

Moestuin

Steek je handen uit de mouwen

Naast De Lichtbron vind je de kerk(moes)tuin, goed zichtbaar vanaf de fietsbrug. Begin 2020 zijn we hiermee begonnen. Om het gebouw heen was het kaal: alleen gras en tegels. We zijn begonnen met het planten van bomen op de parkeerplaats en op het voorplein en vervolgens zijn we gestart met een moestuin. In de moestuin willen we jaarlijks gewassen verbouwen en ruimte geven aan wilde bloemen, insecten en vogels.

Doel

Doel en motto van de tuin is: zorg voor de schepping en de medemens. Dicht bij de natuur zie je meer van Gods grootheid en Hij vraagt van ons zorgvuldig met zijn schepping, onze omgeving, om te gaan. Als kerkgemeenschap vinden we het erg belangrijk om elkaar te ontmoeten.

De opbrengst doneren we aan de Voedselbank (aardappelen), onze buren Tactus (pompoensoep) of een ander goed doel. Lees verder als je meer wilt weten en mee wilt doen.

Chemie- en kunstmestvrij

De tuin beheren we zonder chemische bestrijdingsmiddelen of kunstmest. In 2020 is een waterpomp geplaatst. Er is veel ruimte vrijgemaakt voor bloeiende grasranden en er is gelegenheid voor ontmoeting. De tuin is nog steeds in ontwikkeling, een groeimodel. Zo hebben jongeren eigenhandig een zitkuil gemaakt en is er onlangs een speelboom voor kinderen bijgekomen. 

We willen de tuin graag openbaar toegankelijk houden. Je bent altijd welkom om rustig te gaan zitten, stil te worden en te genieten van wat je ziet, hoort en ruikt. We hopen dat je zo iets van God mag ervaren. Met behulp van hagen schermen we de meest kwetsbare gedeelten van de tuin af; de gekozen materialen moeten tegen een stootje kunnen.

Groene kerken

In 2019 hebben we ons aangesloten bij de groene kerken omdat we vanuit onze verantwoordelijkheid voor de schepping actief aan de slag willen met duurzaamheid, sociale rechtvaardigheid en het vergroenen van de eigen gemeenschap. Zo hebben we bijvoorbeeld zonnepanelen op De Lichtbron aangebracht. We willen elk jaar een nieuw initiatief nemen op het vlak van duurzaamheid en een rechtvaardiger samenleving.

Doe mee!

Met een ploegje zijn we regelmatig op zaterdagmorgen bezig om de tuin te onderhouden: spitten, bemesten, zaaien, water geven, wieden en oogsten. Iedereen is welkom, jong en oud, of je nou lid bent van Het Lichtpunt of niet, of je nu groene vingers hebt of niet. Wil jij ook een keer (vrijblijvend) meedoen of heb je een leuk idee voor de kerktuin, mail dan naar: Age Fennema of Jolanda van Dijk